fredag 22. februar 2013

Het debatt rundt stemmerett for 16-åringer

Linda Alzaghari, Audun Lysbakken, Trond Viggo Torgersen møtes i dag til paneldebatt om ungdom og ungdoms demokratideltakelse. Vår egen elev fra media og kommunikasjon, Sandra Kristin Austgulen leder paneldebatten, og åpnet med spørsmålet om ungdommens makt. Debatten gikk fort over til spørsmålet om man skal fortsette å ha 18 års aldersgrense på stemmerett, eller om den burde bli satt ned til 16 år.
 Trond Viggo Torgersen mener at stemmeretten burde være slik den er, da da man er 16 år fremdeles ikke er helt moden eller «voksen».
Audun Lysbakken derimot mener at ungdommen skal bli hørt, og at i et demokrati er det bedre jo flere som er med å gi sin stemme.
- Det er altfor mange 50-åringer med stor makt i dagens samfunn, poengterte SV-lederen.
Linda Alzaghari var enig med Lysbakken i at ungdom burde bli hørt tidligere.

Det ble også tatt opp at stemmegivning bør bli enklere. Mange lar gjerne være å stemme fordi de ikke er sikre på hvordan de gjør det, eller det er vanskelig å få tilgang til informasjon om hvordan stemme. Forslag som kom opp da var å flytte stemmelokalene til vgs, høyskoler, universiteter osv.

Debatten gikk veldig bra, og elevene fulgte nøye med hele veien. Takk til deltakerne i debatten!Skrevet av Sunniva og Marita.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar