torsdag 21. februar 2013

Taktil foto


I ukjente stjerner var det i dag parallellforedrag med: fotografene Truls Nord
Graciela GonzaloSundström og Göran Rydberg. Foredraget omhandlet prosjektet Taktil foto, dette er et prosjekt for døvblinde fotografer hvor det også eksperimenteres med teknologi for å produsere og stille ut taktile fotografier.

Truls Nord som er den som startet opp dette prosjektet startet med å fortelle om Taktil foto. Han forteller om hvordan alt begynte da de fikk møte døvblinde selv. Og det var da de begynte å tenke på hvordan det ville vært å være døvblind. Truls fortsetter med å prøve å forklare oss hvordan det kunne vært hvis vi her hadde vært døvblind, om vi hadde greid å la være å snakke om noe som helst som vi hadde sett. Han fortsetter med å fortelle om deres utgangspunkt: en fotoutstilling for døvblinde mennesker. 

Nord fortsetter videre med å fortelle om sine tre fotografer, Graciela, Göran og Rolf som de ikke hadde anledning til å ta med seg. Han forteller også videre litt om hvordan fotografen Rolf fortalte om hvordan han så for seg omverdenen: helt svart! var svaret. Under hele dette foredraget sitter de to fotografene som er med på stoler ved siden av der Truls står.. det er rimelig fascinerende for oss som publikum å følge med på hvordan tolkene til Graciela og Göran tolker for dem. Han forteller også om hva fotografene gjør bortsett fra fotografering; de har alle tre private samtaler med en fagutdannet dame som har spesialisert seg på visualisering. Og nå fikk vi en liten oppvekker, dette foredraget foregår jo på tre språk!: Norsk muntlig, Norsk tegnspråk og Svensk tegnspråk. Noe slikt som dette har vi aldri vært med på.

Nord drar også inn litt om de enkelte fotografenes personlighet, på et punkt forteller han litt kort om fotografen Göran og hvordan han liker å tulle litt med tolkene sine. Humor er det altså ikke mangel på blant disse. Selv får elevene også litt visualisering trening for å forestille seg hvordan fotografene selv jobber. En grusvei gjennom en skog får vi beskjed om å forestille oss.. sekunder senere sier Nord: '' Jeg tipper at ingen av dere så for dere dette'' sier han og viser oss et bilde av nettopp det vi ble bedt om å visualisere. Videre forteller Nord om hvordan de andre leddene i Taktil foto jobber, mer om dette kan man lese om på hjemmesiden deres: taktilfoto.se

Graciela får nå selv fortelle om sin deltakelse. Graciela forteller først om seg selv, og utfordringene hun har møtt som døvblind. Hun forteller også om hvordan hun ble tvunget til å lære seg å snakke i skolen. På skjermen foran oss ruller en bildeserie med bilder som Graciela selv har tatt. Graciela har bare 10 % syn igjen, og får hele salen til å flire når hun forteller at hun nesten føler seg som en pirat. Bildene hennes fortsetter å fare over skjermen, det er ganske utrolig egentlig å se hvor bra mange av bildene faktisk er. Graciela er virkelig inspirerende å høre på mens hun forteller om hvordan de kanskje er døvblinde men de har fortsatt et slags syn lik det vi som kan både se og høre har. Hun forteller også hvordan hun virkelig bare elsker natur, noe som vi ser går igjen i bildene hennes. Tilslutt forteller Graciela om hvordan Taktil foto har hjulpet henne. En virkelig inspirerende dame og uten tvil en dame som elsker å fotografere. '' Jeg følger følelsene mine'' sier Graciela flere ganger under foredraget. 

Nå er det Göran sin tur til å fortelle. Han starter også å fortelle sin historie om hvordan han ble interessert i foto, og om da hans fikk sitt første kamera til jul. Interessen hans har bare hengt i det.. Göran forteller videre om hvordan det stoppet litt opp for ham, men hvordan han kom i gang med foto igjen da han traff Truls som inviterte ham med på dette prosjektet og ga ham et nytt digitalkamera som han lærte raskt å bruke. Nå begynner Göran å fortelle om bildene sine, og for hvert bilde som ruller over skjermen får vi et sterkere og sterkere inntrykk over hvor glad han faktisk er i å ta bilder. Ut ifra de bildene vi får se, får vi akkurat som en liten rundtur rundt om der Göran bor. Et av bildene er av en liten hund, og nok en gang får Göran oss til å le når han forteller om vinposen som står bak hunden. '' Det så nesten ut som om hunden var full'' sier Göran med et flir. Bildene til Göran er tydelig preget av hans lidenskap for både arkitektur og foto generelt. Nok en gang kan vi ikke annet enn å smile over bildene, de er alle veldig godt strukturerte og gjennomførte. Tilslutt forteller Göran om hvor lite han faktisk kan se, på sitt høyre øye er han helt blind mens på det venstre har han fortsatt litt syn. Göran Rydberg skapte både liv og røre blant publikum, utrolig fascinerende å faktisk få se og høre de selv fortelle om bildene sine. 

Til slutt er det åpent for spørsmål fra elevene. 

For et inspirerende foredrag, dette var en helt unik opplevelse for oss elever. Å faktisk få besøk av slike mennesker er rett og slett bare inspirerende og interessant ikke minst! 
Vi takker for besøket fra Taktil foto, tusen takk for et spesielt foredrag! 

-Kf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar